Români în Marea Britanie. Cum știi dacă poți aplica pentru noile ajutoare financiare în UK

Guvernul britanic a pus la dispoziția angajatorilor din Marea Britanie o pagină web de unde pot afla dacă se califică pentru furlough – programul de subvenționare a angajaților temporar suspendați și ce sume pot solicita pentru aceștia.

Programul de subvenții trebuia inițial să expire la 31 octombrie, însă a fost prelungit după ce premierul Boris Johnson a anunțat a doua carantină generală, cu începere din 5 noiembrie. Ministrul de finanțe Rishi Sunak a promis că programul va funcționa în continuare pe toată durata carantinei, prevăzută să se încheie la 2 decembrie.

Angajatorii care nu-și mai pot plăti normal personalul din cauza pandemiei pot decide să-i suspende temporar și să aplice pentru granturi care să acopere 80% din salariile acestora.

Personalul poate fi rechemat la serviciu, în orice variantă de orar de lucru, fără ca angajatorii să piardă dreptul de a solicita subvenția pentru orele nelucrate.

Numai personalul pentru care angajatorii au aplicat cu succes pentru un grant anterior sunt eligibili pentru granturi noi în cadrul programului.

Pentru a fi eligibili, angajatorii trebuie să fi notificat angajații (sau să fi ajuns la un acord cu sindicatul) despre suspendare, respectând legislația privind ocuparea în muncă, egalitate și nondiscriminare; angajatorii trebuie să păstreze situația orelor lucrate de angajați și a orelor suspendate. Angajatul nu trebuie să dea un răspuns scris.

Conform datelor Oficiului Național de Statistică publicate marți și citate de Yahoo Finance, peste 2 milioane de angajați din Marea Britanie au ajuns sub pragul salariului minim după ce în primăvară au fost suspendați și li s-au redus salariile.

Circa unul din 14, sau 7,2% din toți salariații, au avut salarii orare sub 8,72 lire în aprilie, din cauza pandemiei și a primei carantine generale.

Locurile de muncă unde impactul negativ al restricțiilor a fost cel mai mare au fost cele mai prost plătite, acești salariați fiind de 20 de ori mai expuși tăierilor de salarii sau trimiterii în șomaj tehnic.

Peste jumătate (51,7%) din acești salariați au fost trimiși în șomaj tehnic cu salariul tăiat, comparativ cu 2,5% din cei care au avut un salariu orar peste 29,67 lire.

Ajutoarele nerambursabile au fost majorate la 7.500 lire și vor fi oferite până în martie.

Datele oficiale arată că inclusiv o remunerație doar puțin mai mare poate reduce semnificativ riscul ca un angajat să fie suspendat și în același timp să i se taie din salariu.

Cei mai afectați au fost angajații din sectoarele de alimentație, băuturi, arte, divertisment și turism, unde salariul săptămânal s-a redus cu 18,1% față de 2019.

În privința categoriilor de vârstă, angajații în vârstă de 16-17 ani au avut salariul orar mai mic cu 5,7%, iar cei de 18-21 de ani au avut o scădere cu 3,4%. Pe ansamblul tuturor categoriilor de vârstă, salariul a scăzut cu 1,5%.

„Tinerii și angajații cu remunerații mici au fost afectați puternic de prima carantină generală și vor fi foarte probabil afectați la fel și de cea de-a doua”, a comentat Nye Cominetti, economist la Resolution Foundation.

Programul de subvenții nu poate proteja cu totul angajații de efectele crizei, întrucât mulți angajatori nu pot să suplimenteze subvenția în așa fel încât personalul lor să poată câștiga măcar la nivelul salariului minim, a arătat economistul.

Pagina web – actualizată după decizia de extindere până în decembrie a planului guvernamental de retenție a joburilor – este disponibilă în engleză și în galeză AICI.

Noi reguli la intrarea în Marea Britanie începând cu 15 decembrie

Marea Britanie schimbă regula de carantinare pentru persoanele care sosesc în țară. Călătorii pot părăsi carantina obligatorie mai repede, dacă prezintă un test COVID...

Cetățenii românii vor putea merge fără vize în Marea Britanie, dar doar pentru vizite scurte

Începând cu 1 ianuarie 2021, guvernul Marii Brtianii introduce un sistem nou de imigrare care va fi valabil și pentru cetățenii români. Românii care vor...

Cetățenii români care vor să muncească în Marea Britanie pot să aplice on-line pentru viză

Începând cu 1 decembrie, cetățenii din Uniunea Europeană, inclusiv românii, care își doresc să lucreze în Marea Britanie după 1 ianuarie 2021, trebuie să...

Noi reguli la intrarea în Marea Britanie începând cu data de 15 decembrie

Marea Britanie schimbă regula de carantinare pentru persoanele care sosesc în țară: călătorii pot părăsi carantina obligatorie mai repede, dacă prezintă un test COVID...

Marea Britanie extinde acordarea ajutoarelor guvernamentale de 5.160 lire sterline

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că lockdownul va fi înlocuit cu abordarea regională pe nivele de alertă tip Tier luna viitoare, care este...

Marea Britanie trece prin cea mai grea perioadă din ultimii 4 ani

Rata șomajului în Marea Britanie a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani în trimestrul trei din 2020, în linie cu...

Marea Britanie fără muncitorii necalificaţi şi pentru toţi cei care nu vorbesc limba engleză

Un document de 10 pagini a fost emis de guvernul britanic, în care se prezintă, sintetic, cum va funcţiona noul sistem de imigraţie. Graniţele Regatului...

Din ianuarie 2021 va fi mult mai greu să muncești și să trăiești în Marea Britanie

Regulile actuale privind circulația persoanelor între Marea Britanie și Uniunea Europeană rămân valabile până la finalul perioadei de tranziție, respectiv până la data de...

Guvernul britanic vine în ajutorul celor care nu își pot achita chiria sau ratele la bănci în timpul lockdownului

Guvernul Marii Britanii a anunțat că nu vor putea fi introduse acțiuni de evacuare a chiriașilor din locuințe până la data de 11 ianuarie...

Români în Marea Britanie. Cum știi dacă poți aplica pentru noile ajutoare financiare în UK

Guvernul britanic a pus la dispoziția angajatorilor din Marea Britanie o pagină web de unde pot afla dacă se califică pentru furlough – programul...