Marea Britanie Romani in UK STIRI

Marea Britanie trece prin cea mai grea perioadă din ultimii 4 ani

Rata șomajului în Marea Britanie a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani în trimestrul trei din 2020, în linie cu estimările, iar concedierile au ajuns la un nivel record, după ce pandemia de coronavirus (COVID-19) a afectat semnificativ piața forței de muncă, transmite BBC.

Conform datelor publicate marți de Oficiul Național de Statistică (ONS), în perioada iulie-septembrie 2020, rata șomajului a urcat la 4,8%, de la 4,5%, iar numărul celor disponibilizați a ajuns la nivelul record de 314.000, cu 181.000 mai mult decât în trimestrul doi din 2020, scrie Agerpres.

Firmele au majorat numărul angajaților disponibilizați, anticipând sfârșitul schemei de sprijinire a locurilor de muncă, care inițial urma să se încheie în decembrie, dar a fost prelungită până la 31 martie 2021.

În trimestrul trei din 2020, numărul șomerilor a crescut cu 243.000, cel mai semnificativ avans din mai 2009, când Regatul Unit era puternic afectat criza financiară globală.

Prețurile locuințelor din Marea Britanie au crescut cel mai mult din 2016, la un nou nivel record

Prețurile locuințelor din Marea Britanie au parte de cea mai mare creștere anuală din ultimii patru ani, în octombrie, și au atins un nou nivel record, depășind un sfert de milion de lire sterline pentru prima dată în istorie.

În medie, prețul unei case a crescut cu 7,5% în octombrie comparativ cu perioada similară din 2019, până la 250.457 lire (329.000 dolari), potrivit unui raport lunar realizat de Halifax și citat de Bloomberg.

Este cea mai mare creștere anuală începând cu anul 2016. Raportat la luna septembrie, prețurile locuințelor au crescut cu 0,3% în octombrie, față de un avans lunar de 1,5% în luna anterioară.

Piața imobiliară din Regat nu a fost afectată până în prezent de declinul economic cauzat de pandemie, inclusiv pe fondul cererii ridicate de case, în condițiile în care mulți locuitori din mediul urban au căutat să se mute în afara orașelor.

Guvernul alimentează, de asemenea, cererea, cu o reducere temporară a taxelor la achiziția de locuințe, precum și cu promisiunea unor credite mai generoase pentru cumpărătorii tineri.

Prețurile apartamentelor au crescut, în medie, cu 2% (2.883 lire) începând din martie, în timp ce prețul mediu al unei case a urcat cu 6% (27.371 lire), potrivit Halifax.

Noile restricții de activitate, care au intrat în vigoare în această săptămână, nu includ vizionările de locuințe, iar agențiile imobiliare rămân deschise pentru afaceri.