Marea Britanie Romani in UK STIRI

Marea Britanie oferă un nou statut de rezident pentru români

După 1 ianuarie, cetățenii europeni vor fi condiționaţi să își demonstreze statutul atât autorităților, dar și atunci când închiriază o proprietate, deschid un cont bancar sau trebuie să își dovedească dreptul de muncă în această țară.

Românii care doresc să rămână în Marea Britanie după finalizarea perioadei de tranziție trebuie să se înregistreze pentru un nou statut de rezident.

Aproximativ 600.000 de români s-au înregistrat pentru noul statut de rezident în Marea Britanie. Totuși, în contextul noilor condiții de rezidență și situația incertă creată de pandemia de coronavirus, mulți români se gândesc să se întoarcă acasă.

Cert este că, până la sfârșitul acestui an, este o perioadă de tranziție, toate drepturile privind libera circulație vor rămâne în vigoare până la această dată.

Românii care doresc totuși să rămână în Marea Britanie după finalizarea perioadei de tranziție trebuie să se înregistreze pentru un nou statut de rezident.

Dobândirea acestui statut nu presupune acordarea unei vize sau a unui permis de ședere, ci este doar o înregistrare electronică la Ministerul de Interne al Marii Britanii. După 1 ianuarie, cetățenii europeni vor fi condiționaţi să își demonstreze statutul atât autorităților, dar și atunci când închiriază o proprietate, deschid un cont bancar sau trebuie să își dovedească dreptul de muncă în Regatul Unit.

Mai exact, cetățenii europeni care sunt în Marea Britanie la acest moment sau sosesc până la 31 decembrie anul acesta trebuie să se înregistreze pentru un nou statut de ședere, care să le dea dreptul să locuiască și să-şi exercite drepturile în Marea Britanie după Brexit.

În general, cetăţenii români din Regatul Unit se lovesc de această problemă, dar și multe alte întrebări practice legate de accesarea drepturilor de muncă, discriminare, probleme de accesare a ajutoarelor sociale, accesarea serviciilor, participare democratică, deci o sferă destul de largă de probleme, să spunem, la care încercăm, bineînțeles, să oferim soluții, dar și îndrumare, astfel încât aceștia să fie echipați cu informații și cu abilitatea de a accesa aceste servicii până la urmă singuri.