Marea Britanie Romani in UK STIRI

Marea Britanie impune permise digitale pentru imigranții UE și va limita unele drepturi

Marea Britanie impune permise digitale pentru imigranții UE și limitează unele drepturi.

Mii de cetățeni din Uniunea Europeană, care locuiesc și muncesc în Regatul Unit, s-ar putea confrunta cu probleme de acces la serviciile esențiale, deoarece guvernul refuză să elibereze dovezi fizice ale dreptului lor de a locui în Marea Britanie.

Schema de soluționare acordă cetățenilor UE dreptul de a rămâne în Marea Britanie după Brexit. Spre deosebire de ceilalți cetățeni străini, aceștia nu primesc un permis de ședere biometric care să dovedească statutul lor.

Ministrul britanic de interne Priti Patel a impus în cadrul noii scheme de imigrație post-Brexit permise digitale pentru cetățenii UE.

Ministrul britanic de interne Priti Patel a impus în cadrul noii scheme de imigrație post-Brexit permise digitale pentru cetățenii UE. Totuși, există temeri că acestea ar putea împiedica persoanele cu settled status să acceseze locuri de muncă, servicii bancare și asistență medicală.

Procesul, care solicită solicitanților să aibă un smartphone și acces la internet, face parte dintr-un plan guvernamental de eliminare treptată a permiselor imprimate pe hârtie și de a face întregul serviciu de imigrare digital.

Sunt multe lucruri care pot merge prost – întreruperile tehnologice, persoanele care nu pot naviga în sistemul digital și furnizorii de servicii care nu doresc să se angajeze în el”, spune Maike Bohn, cofondator al grupului de suport the3million, care militează pentru un document de rezervă imprimat pe hârtie în timp ce sistemul digital va fi pus la punct.

„Nu vrem să se dezvolte o societate pe două niveluri în Marea Britanie: cetățeni britanici și non-UE care își pot dovedi dreptul la muncă și acces la asistență medicală oricând, oriunde, pur și simplu prezentând un card fizic sau pașaport – și cetățeni UE care nu pot.”

Un sondaj publicat luna aceasta a constatat că doar 14% dintre companiile chestionate erau clare cu privire la noile reguli pentru angajarea cetățenilor UE după încheierea liberei circulații în decembrie, în timp ce unul din cinci ar accepta mai ușor un permis biometric ca dovadă a statutului.

Sancțiunile stricte impuse angajatorilor, proprietarilor și băncilor care nu reușesc să verifice statutul de imigrație al solicitanților înseamnă că cei care nu sunt familiarizați cu cerințele pot greși și pot respinge cetățenii UE.

Cercetările efectuate de Consiliul pentru bunăstarea imigranților arată că doar trei din 150 de proprietari ar fi pregătiți să efectueze controale digitale asupra potențialilor chiriași.